Szappankészítés


Biztonsági előírások
1.Viseljünk védőszemüveget - ha rosszul érezzük magunkat, vagy égeti a szemünket a lúg gőze, azonnal álljunk meg, és öblítsük ki folyó vízzel.

2.Arcvédő -erősen buzdítalak benneteket, hogy viseljetek maszkot a teljes szappankészítési folyamat alatt.A lúg gőze árthat a tüdőnek, valamint a szemnek. Munkavédelmi üzletben beszerezhető.

3.Kötény - bármilyen megteszi, plusz védelem.

4.Jól szellőző hely - nyissunk ablakot hogy a káros gázokat eloszlassa a levegő, így biztonságosabb lesz.

5.Viseljünk gumikesztyűt - lúg nagyon erős maró anyag, és súlyos égési sérülést okozhat ha a bőrre fröccsen. A kesztyű védi a kezünket és az alkart, vegyünk fel olyan felsőt ami takarja a karunkat is.

6.Ecet - ha véletlenül a bőrre fröccsen a lúg azonnal öntsünk rá ecetet.  A sav segít semlegesíteni a lúgot. Ezután öblítsük le vízzel.

7.Óvatosan kezeljük a lúgot - nyissuk ki a dobozt, mérjük ki a megfelelő mennyiséget.  Ezután zárjuk vissza azonnal, mert a lúg nedvességet magába szívja a levegőből, és így gyengíti a hatását.

8.Tisztítás - azonnal töröljünk le mindent ahova kiömlött a lúg. Mossuk le a területet vízzel és mosószerrel, öblítsük le és szárítsuk meg.

9.Folyóvíz - csak ott készítsünk szappant, ahol van valamilyen folyóvíz.

10.Tároljuk az összes szappan előállítására alkalmas eszközt biztonságos helyen - tároljuk az eszközöket és frissen készült szappant távol gyermekek és háziállatok elől.

11.Fókuszálás - mindig győződjünk meg arról, hogy senki ne zavarjon meg minket.A háziállatot is zárjuk ki, a telefont se vegyük fel. Szükségünk lesz egy pár óra megszakítás nélküli időre.


Eszközök

A legtöbb dolog, amire szükség van valószínűleg megtalálható a konyhában.
Fontos: ha egyszer már használtunk bármilyen edényt szappan készítésére azt csak erre a célra tartsuk fenn. Soha ne készítsünk ételt olyan edényben amit már használtunk szappankészítéshez.

1.Edény
Használhatsz rozsdamentes acélt vagy műanyagot is, ha a mikróban akarod felmelegíteni az olajokat.

2.Lúgoldó edény:
Fontos hogy hőálló legyen mert ebben oldod fel a lúgot.(Én befőttes üveget használok.)

3.Hőmérő:

Az olajok és a lúg hőmérsékletének méréséhez, labor- vagy digitális hőmérőt vegyünk.

4.Mérleg:
Digitális mérleg a legjobb ami grammban mér.

5.Botmixer:

Már 3-4 ezer forintért lehet kapni, lehetőleg műanyag legyen.

6.Spatula:

A szappanmassza kiöntésénél nagyon hasznos.

7.Öntőforma:

Ezt a fantáziátokra bízom: szilikon, fa, műanyag, tejes doboz, pudingos doboz,stb. 
ElkészítésMinden szappan nátrium-hidroxiddal készül(lúg néven is ismert), és a természetben előforduló zsírokból vagy olajokból. Például lehet kókuszolaj, shea vaj, olíva olaj, kakaóvaj, ricinus olaj és így tovább. Sok természetes olajat lehet használni a szappan készítéshez különböző arányokban. Az így elkészült szappan izgalmas és változatos lesz.Szappankészítés menete:
1.Készítsünk elő egy hőálló üveget és mérjük ki a vizet (tej,főzet) A lúgot apránként adagoljuk a vízbe, elkeverjük majd megvárjuk hogy lehűljön 40-45 fokra.( Én a mosogatóba engedek kevés vizet és belerakom a lúgos üveget, pár perc és lehűl.)
Kecsketejnél lefagyasztom a fele mennyiséget és így adom hozzá a lúgot.
2.Ezután egy edényben melegítsük fel a zsírokat és az olajokat
40-45 fokra.
3. Öntsük a lúgot az olajokhoz,ügyeljünk hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek és botmixerrel keverjük amíg el nem éri a pudingosodást és a kémiai folyamat a "elszappanosítás" megkezdődik.
4.Adjuk hozzá az illóolajat, gyógynövényt, és a színezéket és keverjük össze őket!
5. Öntsük a szappant a formákba, takarjuk le fóliával és egy pléddel.
6. 24 óra elteltével vegyük ki őket, szeleteljük fel(használjunk gumikesztyűt) és hagyjuk, 4-6 hétig érni száraz helyen. Ezek után a szappanok használatra készek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Levendulás habkrém

Levendulás habkrém Összetevők: Shea vaj, kakaóvaj, kókuszolaj, olívaolaj, e-vitamin, 100%-os levendula illóolaj, 100%-os rozmaring il...